Drumul Bornei de Hotar - Tur ghidat

Drumul Bornei de Hotar - Tur ghidat


Gazdă:

Focșani, România

Data și ora:

Despre

Primăria Municipiului Focșani, prin Centrul de Informare Turistică, are plăcerea de a invita toți iubitorii de istorie, muzică și ciclism la un eveniment unic, organizat pentru a celebra 𝟗𝟑 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐢𝐧𝐚𝐮𝐠𝐮𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 "𝐁𝐨𝐫𝐧𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐇𝐨𝐭𝐚𝐫".
Acest simbol al Unirii Principatelor Române, care marchează vechiul hotar dintre Moldova și Țara Românească, va fi aniversat 𝐩𝐞 𝟏𝟑 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒, începând cu orele 𝟏𝟕.𝟎𝟎.
În cadrul evenimentului “Drumul Bornei de Hotar”, va putea fi vernisată expoziția foto din colecția prietenului nostru, Petru Mincu, care va aduce la viață povestea celui mai “plimbat” monument din Focșani.
Inaugurat pe 13 septembrie 1931, acesta este opera arhitectului Ioan Berindei şi a sculptorului Ion Jalea cel care, peste ani, a realizat și proiectul Monumentului Unirii din Focșani.
Incursiunea în istorie va fi îmbogățită de intervențiile Oanei-Raluca Boian, managerul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu”.
Un moment deosebit va fi Hora Unirii, cântată și dansată împreună cu artiștii de la Ansamblul Folcloric Profesionist „Țara Vrancei” alături de îndrăgita Maria Murgoci, doamna folclorului mioritic.
După dans și voie bună, evenimentul va continua cu un tur ghidat pe bicicletă care va reface traseul istoric al celui mai vechi simbol al Unirii Principatelor Române, monumentul istoric “ Borna de Hotar”.
Turul ciclist va începe de la Borna de Hotar și va continua în locurile unde monumentul a fost amplasat de-a lungul timpului, incluzând Piațeta Balada și Muzeul Unirii.
Alături de participanți vor pedala și cicliștii de la Asociația pentru Dezvoltare Durabilă "Focul Viu".
Turul ghidat se va încheia cu vizitarea Muzeului Unirii, locul unde se conturează oglinda istoriei Orașului Unirii.
Turul este gratuit iar pentru a participa este necesară înscrierea dvs la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Focșani folosind Facebook Messenger.
Alăturați-vă nouă pentru a celebra istoria și cultura locală într-un mod activ și educativ!