Drumul Vinului

 Întreabă pe oricine: la ce se gândește prima dată când aude „județul Vrancea”? Nu există român care să nu fi gustat vinuri din probabil cele mai renumite podgorii ale țării: Panciu, Odobești și Cotești. 
 

Datorită celor peste 27.000 de ha de patrimoniu viticol care reprezintă 10% din suprafața viticolă a României, județul Vrancea este cunoscut pe bună dreptata ca ”Țara Viei și a vinului„. Soiuri nobile de viță de vie sunt recoltate an de an pentru a stoarce vinuri de excepție.


Paralel cu drumul național este conturat „Drumul vinului” ce trece prin crame renumite care se întrec în răsfățarea oaspeților. Pe lângă vinurile excelente, cei care le trec pragul se pot bucura de vizite la cramă, evenimente și activități pentru toate gusturile. 
Descoperă cramele vrâncene!

Panciu

Este amplasată în zona piemontană, în exteriorul curburii Carpaţilor şi Subcarpaţilor vrânceni din estul Carpaţilor şi Subcarpaţilor piemont ce face tranziţia între orogenul subcarpatic din vest şi Câmpia Siretului inferior de la est.
Aria podgoriei apare sub forma unei fâşii cu o lăţime medie de 9Km (dar cu variaţii de la 3 la 15 Km), cuprinsă între Valea Trotuşului la nord şi Valea Putnei la sud, pe o lungime aeriană de 30 Km.

Află mai multe despre podgoria și centrele viticole Panciu

Odobești

Este cea mai mare ți probabil una dintre cele mai vestite podgorii din ţară. Aceasta se află in partea de est a Subcarpaților de curbură, deține tronsonul mijlociu, cu o lățime de 5-10 km și o lungime de circa 30 km. Cuprins intre valea Putnei la Nord și Valea Milcovului la Sud, Orașul Odobești este principalul centru viti-vinicol al podgoriei.

Primele mențiuni documentare despre Podgoria Odobești datează din secolul al XVII-lea, iar intensificarea culturii viței de vie și extinderea comerțului cu vinurile regiunii până dincolo de granițele  țării au contribuit la dezvoltarea Orașului Odobești.

În privința calității vinurilor, pe primele locuri se situează vinurile de masă obținute din soiuri de mare producție: Galbenă de Odobești, Plăvaie, Fetească regală și Aligote (vinuri albe) și Băbească neagră (vinuri roșii).

Află mai multe despre vinurile de Odobești

Cotești

Cu cele peste 6500 ha constituie o continuare a plantaţiilor din podgoria Odobeşti, beneficiind de resurse heliotermice ridicate şi cuprinde centrele viticole: Coteşti, Vîrteşcoiu, Cîrligele, Urecheşti, Tîmboieşti şi Dumbrăveni.

Cu o istorie de peste 600 de ani, aceasta din urmă este o podgorie în totalitate valahă. Condițiile naturale au favoriza creșterea vița-de-vie ca soiurile Fetească Neagră, Merlot, Fetească Albă, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc.

* sursă text și foto

* sursă text și foto
Citește mai multe despre Cotești Pagina Ta lipsește de aici? Fă parte din Visit Vrancea:

Alte sugestii

Cum să faci parte din Visit Vrancea?
Bine ați venit în județul Vrancea