Casa de Vinuri Vrânceana

Casa de Vinuri Vrânceana


Program

Închis
Vezi programul

Address

Fundătura Livezii, Dălhăuţi, România

Despre

În felul acesta ne-am alăturat multor cultivatori ai viței-de-vie și a vinificatorilor, iar în ideea că vinul reprezintă una dintre cele mai populare băuturi alcoolice, că reprezintă o stare de spirit, amprenta unei personalități, produsul unei culturi, căutat și consumat de un număr mare de oameni, am pus și punem un accent deosebit pe realizarea unui vin care să corespundă din punct de vedere calitativ.

Plecând de la realitatea străveche cum că atât via cât și vinul sunt în folosul sănătății omului, am cultivat pe această suprafață soiuri de viță-de-vie de calitate superioară precum: Fetească Albă, Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Riesling Italian, Muscat Ottonel, Fetească Neagră și Merlot.

Astfel, în 2007, am cumpărat în satul Dălhăuți o suprafață de viță-de-vie și o cramă de vinificație și păstrare a vinului pe care am început să le dezvoltăm și să le valorificăm. Am început cu suprafața de vie pe care am replantat-o, transformând-o în vie tânără, apoi am modernizat crama.

Tradiția culturii viței-de-vie își are trecutul în negura vremii. Fiind o ocupație de veacuri a locuitorilor acestei zone, a devenit și pentru familia noastră o dorință de a continua această îndeletnicire a înaintașilor noștri.

Zona Vrancei, dar și a satului Dălhăuți, că toate zonele de la noi din țară, este încărcată de istorie, cultură și tradiții, precum cea a culturii viței-de-vie și vinificației.

Atestat documentar la 1625, schitul a devenit între timp așezământ monahal. Acest așezământ poartă cu sine frumoase legende precum cea a Icoanei făcătoare de minuni, care atrage anual mii de credincioși.

Povestea începe, conform izvoarelor și tradițiilor locale, undeva în secolul 15, cu doi frați ciobani dobrogeni, Anufie și Irapalie Dalhaus, care ajunși în zonă, au parte de o experiență spirituală unică, fiind martorii unei lumini puternice și totodată a unei voci care le-ar fi spus „Aici este izvorul darurilor mele”. După aceste trăiri intense, cu o încărcătură emoțională extrem de puternică, aceștia se hotărăsc să se călugărească și construiesc un schit din lemn care va primi numele: „Schitul Dălhăuți”, nume pe care îl va purta și satul întemeiat în apropierea schitului.

Că toate lucrurile frumoase, clădite în lumea asta, satul Dălhăuți are o poveste frumoasă în spate, plină de istorie străveche, încărcată de spiritualitate și religie.

 „Tinerețea este o beție fără vin, bătrânețea un vin fără beție.”


Casa de Vinuri Vrânceana dispune de spațiu pentru degustare destinat turiștilor, cât și de 4 camere pentru vizitatorii care vor să rămână peste noapte. 

Alte sugestii

Crama Vinul Vrancei

Cramă

Crama Aurelian Lupu

Cramă

Casa Vinului Samoila

Cramă

Cramele Cotești-Odobasca

Cramă

Casa De Vinuri Valentin Copaci

Cramă