Lenuța Terțiu

Lenuța Terțiu


Address

Nereju, Romania

Despre

Lenuța Terțiu este meșterul popular premiat la nivel național din Nereju. 

A învățat meșteșugul de la mama sa la vârsta de 10 ani. Păstrează de la ea, nu doar meșteșugul învățat ci și obiecte și veșminte tradiționale care, deși au o vechime de peste 100 de ani nu sunt uzate, pentru că „o haină de duminică nu se spală, se grijește”.

Motivele utilizate în țesutul ștergătoarelor: motivul valului, al liniei și al puilor. Bumbacul țesut în două ițe este vopsit natural cu tincturi din plante. Firele pe care le folosește sunt colorate natural, prin metode tradiționale, din coajă de nucă, frunze de arin sau ceapă, soc, dude și alte plante aromatice.

Ţesăturile de uz casnic sau de interior executate de ea ştergare, păretare au făcut şi fac şi astăzi parte din inventarul obiectelor folosite de locuitorii acestei zone. Prin frumuseţea lor, prin coloritul lor viu, aduc un plus de strălucire interiorului țărănesc, compensând uneori simplitatea mobilierului. Aceste piese sunt executate prin tehnici străvechi cu unelte simple şi puţine. Ele sunt ţesute în război, fiind decorate prin „alesături”.
Din 2007 este angajată la clasa externă de Artă Populară din Nereju, specialitatea Ţesături populare, din cadrul  Servicuiul Şcolii Populare de Artă din Focşani.

Participări/concursuri: Premiul al II-lea şi al III-lea la Expoziţia – Concurs de artă tradiţională, ediţia din 2007, Focşani, secţiunea ştergare populare; Premiul al II-lea la Expoziţia – Concurs de artă tradiţională, ediţia din 2008; Premiul al II-lea şi al III-lea, la Expoziţia Naţională de Meşteşuguri Tradiţionale Pavel Terţiu, – 2007, secţiunea ştergare populare; Premiul I (2009), Premiul I (2013), Premiul I (2014), Premiul I (2016), Premiul I (2017), Premiul I (2018), Premiul I 2019 la Expoziţia Naţională de Meşteşuguri Tradiţionale Pavel Terţiu, – 2009, secţiunea ştergare populare; 2010, Tradiţii pascale la români – expoziţie – concurs  de meşteşuguri populare - secţia de etnografie a Muzeului Vrancea, Crângul Petreşti; Premiul al III-lea (2011) Expoziţia - Concurs de Artă Tradiţională cu Tematică Pascală De la Psalmi și Icoane la Sfânta Scriptură și Muzică Sacră, Secțiunea țesături populare (scoarțe), Focşani;  Premiul I (2012), Premiul III (2013), Premiul I (2015), Premiul I (2016), Premiul I (2017), Premiul I (2018) Expoziţia - Concurs de Artă Tradiţională cu Tematică Pascală De la Psalmi și Icoane la Sfânta Scriptură și Muzică Sacră, Secțiunea țesături populare (ștergare); Premiul II (2012), Premiul III (2016), Expoziţia - Concurs de Artă Tradiţională cu Tematică Pascală De la Psalmi și Icoane la Sfânta Scriptură și Muzică Sacră, Secțiunea Ouă încondeiate; 2019; participarea doamnei Lenuţa Terţiu şi a domnului Şerban Terţiu, la filmări TV Iaşi.

Premii obţinute de elevii şcolii: Clasa Ţesături populare (ştergare), Nereju – Premiul I, 3-5 mai 2011, Congresul Internaţional de turism rural, Alba-Iulia.
 

Sursă foto și text : https://www.centrulculturalvrancea.ro/

Photo Gallery

Alte sugestii

Vintilă Lăduncă

Meșter popular

Maricel Apostu

Meșter popular

Maricica Mărășteanu - țesături populare

Meșter popular

Manole Enache

Meșter popular

Vasile Darie

Meșter popular