Pavel Lupașc - instrumente de suflat, obiecte de cult religioase şi măşti populare.

Pavel Lupașc - instrumente de suflat, obiecte de cult religioase şi măşti populare.


Address

Nereju, Romania

Despre

Pavel Lupașc (1964) din Nereju, judeţul Vrancea este unul dintre meşterii de seamă din Țara Vrancei.

Confecţionează instrumente de suflat, obiecte de cult religioase şi măşti populare. Foloseşte lemn precum salcie, arin sau tei pentru a confecţiona obiectele de cult, iar pentru instrumentele de suflat foloseşte: lemn de prun, frasin, cireş. Pentru măşti foloseşte lemn de salcie, arin şi plop, dar şi blană, coarne și boabe de fasole (pentru dinţi).
Acesta învaţă tainele meşteşugului tradiţional, de la socrul său, vestitul meşter din Nereju, Pavel Caba, cunoscut pentru realizarea de instrumente populare şi sculpturi în lemn, având astfel șansa de a îşi expune creaţiile la muzee din întreaga ţară, acolo unde socrul său este renumit: „Pentru prima dată, am mers alături de socrul meu, Pavel Caba, la o expoziţie a meşterilor populari, organizată la Muzeul Satului din Bucureşti. Mi-am prezentat măştile, care spre bucuria mea, au fost foarte apreciate şi astfel am început să fiu contactat şi de alte muzee.”, spune meșterul.

Talentul şi însuşirea unor cunoştinţe nu au fost însă suficiente pentru ca meşterul Pavel Lupașc să ajungă la performanţele din prezent. Un rol hotărâtor l-au avut pasiunea (care l-a îndemnat să lucreze aproape zilnic) şi spiritul întreprinzător necesar pentru a se impune într-o piaţă a obiectelor de artă populară aflată într-o continuă dinamică.

Din anul 2007 este artist plastic, la secţia externă de Artă Populară, specialitatea Instrumente populare, măşti populare şi sculptură populară religioasă din cadrul Serviciului Şcolii Populare de Artă din Focşani. Meșterul își dorește ca tinerii pe care îi pregătește acum, să promoveze la rândul lor tradiţiile şi să devină meşteri populari consacraţi.
De-a lungul timpului a participat la numeroase târguri şi expoziţii, în cadrul cărora instrumentele populare şi măştile create cu multă migală şi pasiune au fost extrem de apreciate.

Participări/concursuri: 1990, participă constant la diferite expoziţii de artă populară, organizate în Bucureşti - Muzeul Satului, Sibiu - Muzeul Astra, Galaţi, Brăila, Constanţa, Suceava, Iaşi, Botoşani, Chişinău; a participat la târgurile meşterilor populari de la Focşani, Sibiu, Iaşi, Muzeul Satului şi Muzeul Ţãranului Român – Bucureşti; 2018, Lyon, Franţa – Expoziţia Forumului Cooperării Descentralizate Româno-Francez.

Premii individuale cu elevii clasei: Premiul I şi Premiul al II-lea la Expoziţiile de Artă Populară organizate de către Muzeul Astra din Sibiu; Premiul al III-lea şi Menţiune - Concursul de artă tradiţională; 2007, secţia Instrumente populare, Premiul al II- lea, secţia Măşti populare; Premiul al III-lea şi Menţiune – secţia instrumente populare şi Premiul al III-lea, secţia Măşti populare la Concursul Naţional de Artă Tradiţională Pavel Terţiu, ediţia 2007; Premiul I şi Premiul al II-lea, secţia Instrumente populare – Olimpiada Naţională a Meşteşugurilor tradiţionale, Sibiu; 2007, Premiul I şi Premiul al II-lea, secţia Crestături populare şi Premiul al lII- lea, secţia Instrumente populare la Concursul de artă tradiţională, ediţia 2008.

Totodată a făcut cunoscute tradiţiile româneşti şi în spaţiul european, mai exact în Spania, participând la realizarea unui film, în colaborare cu binecunoscutul Emil Hurezeanu. „Înainte ca România să adere la Uniunea Europeană, am primit propunerea de a juca într-un film în care erau prezentate diferenţiat tradiţiile şi modul în care un meşter popular este susţinut de comunitate într-o ţară membră UE şi una care nu era integrată încă. A fost o experienţă inedita”, povesteşte meșterul.

Sursă foto și text : https://www.centrulculturalvrancea.ro/

Photo Gallery

Video

Alte sugestii

Vintilă Lăduncă

Meșter popular

Maricel Apostu

Meșter popular

Maricica Mărășteanu - țesături populare

Meșter popular

Manole Enache

Meșter popular

Lenuța Terțiu

Meșter popular