Șerban Terțiu

Șerban Terțiu


Despre

Șerban Terțiu confecționează măști din piele și din lemn, așa cum a învățat de la tatăl său Pavel Terțiu, meșter popular premiat în 1970 de către Uniunea Artiștilor Plastici din România. Măștile confecționate de meșter sunt puse în valoare și de grupul de dansatori din Nereja la interpretarea dansului popular funebru „Chipărușul”.

Șerban Terțiu s-a născut în 19 februarie 1955 în comuna Nereja. În prezent este considerat printre cei mai importanți creatori de măști populare din țară.

În anul 2018 a fost declarat de către Ministerul Culturii și Identității Naționale, Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO „Tezaur Uman Viu”.

Participări/concursuri: 1988-2005, Muzeul Satului și Muzeul Țăranului Român București, Brașov, Sibiu, Pitești, Constanța, Oradea, Cluj, Focșani, Timișoara, Târgoviște, Iași; 1999-2003, Tabăra de creație Vara pe uliță, Muzeul Satului, București;); 2004,  Expoziții personale în cadrul târgurilor meșterilor populari, organizate de către Ministerul Culturii în orașele: Sibiu, București, Constanța, Timișoara, Iași, Brașov, Pitești; participă cu elevii clasei de Măști populare la Olimpiada Națională a Meșteșugurilor Populare de la Sibiu și obține Premiul I; 2005, Expoziții personale în cadrul târgurilor meșterilor populari, organizate de către Ministerul Culturii în orașele: Brașov, Constanța, Iași, Timișoara, Sibiu, București, Pitești; Premiul I – Expoziția – concurs de artă tradițională, Focșani; 2007. A participat de-a lungul timpului la toate târgurile de artă populară din județ; 2018, Lyon, Franța – Expoziția Forumului Cooperării Descentralizate Româno-Francez, Grecia, Bulgaria; 2019 Cehia.
 

Sursă foto și text : https://www.centrulculturalvrancea.ro/

Photo Gallery

Video

Alte sugestii

Vintilă Lăduncă

Meșter popular

Maricel Apostu

Meșter popular

Maricica Mărășteanu - țesături populare

Meșter popular

Manole Enache

Meșter popular

Lenuța Terțiu

Meșter popular