Țica Geană

Țica Geană


Address

Soveja 627320, Romania

Despre

Țica Geană a învățat tainele țesutului încă din copilărie, devenind unul din meșterii țesutului tradițional românesc. Așa cum în familia ei arta țesutului s-a transmis din generație în generație, acum meșterul împărtășește cunoștințele cu 12 fete dornice să ducă tradiția mai departe.

Aceasta povestește că şi-a început ucenicia la 8 ani, pe când toate femeile din sat aveau un război de ţesut la loc de cinste în casă: „Aveam un război de ţesut pe prispă, unul în salon şi unul în bucătăria de iarnă. Bunica şi mama mea ţeseau pânză, toată casa se îmbrăca cu pânza ţesută în război, aşa erau timpurile. De mică îmi plăcea să reproduc desenele sau modelele pe care le cosea bunica și mama. Eram tot timpul cu spiritul treaz și cu dorința năvalnică de a crea și eu mai mult, mai bine.”

Ţica Geană coase ii, ţese păretare în două ițe, catrințe, bete, brâie, pieptare din lână și năframe din borangic. Desenează cu suveica figuri geometrice și vegetale (păsări încadrate în pătrate, motivul cetinii, drugi), cârlige şi semnul crucii pe iile cu altiță, cu chirușcă, cu fir metalic alb sau auriu, colorate natural cu fir negru sau galben de bumbac.

Meștera din Soveja are un adevărat cult pentru războiul de țesut din casă, vechi și el mai bine de 100 de ani, la care a țesut bunica, mama de la care a preluat ștafeta.

Participări/concursuri: 2010, Tradiţii pascale la români – expoziţie – concurs  de meşteşuguri populare - secţia de etnografie a Muzeului Vrancea, Crângul Petreşti. 2019, participarea doamnei Geană Ţica la filmări Ziarul de Vrancea, despre confecţionarea iei tradiţionale şi despre Tradiţii şi obiceiuri de Buna-Vestire în Vrancea.
Premii: clasa Ţesături (scoarţe) populare, Soveja, Premiul I 2017; Premiul III 2010, Expoziţie de icoane, ouă încondeiate şi artǎ popularǎ De la psalmi şi icoane la Sfânta Scriptură şi Muzica sacră, Promenada Mall, Focşani. Premiul III 2012, Premiul II 2013 Premiul III 2014, Premiul I 2016, Premiul III 2017, Premiul II 2018, Premiul I 2019, Expoziţia – Concurs de Artă Tradiţională Tradiţii pascale la români, Secțiunea Păretare (scoarțe) Crângul Petreşti; Premiul II 2011, Premiul III 2012, Premiul II 2013, Premiul I 2014, Premiul I 2015, Premiul III 2016, Mențiune 2018, Concursul Național de Artă Tradițională Pavel Terțiu, Secțiunea Păretare


Sursă foto și text : https://www.centrulculturalvrancea.ro/

Photo Gallery

Alte sugestii

Vintilă Lăduncă

Meșter popular

Maricel Apostu

Meșter popular

Maricica Mărășteanu - țesături populare

Meșter popular

Manole Enache

Meșter popular

Lenuța Terțiu

Meșter popular