Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din Cotești

Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din Cotești


Address

627100 Cotești, România

Despre

Satului Cotești, fost Odobasca, se află în zona Subcarpațílor Orientali între dealurile înalte și câmpia Râmnicului. O excursie în zonă oferă priveliști și peisaje care, cu siguranță, te vor încânta.

Mica biserică din lemn, ridicată în anul 1471, te așteaptă la marginea de sud a satului, într-o curte verde, străjuită de tei seculari. Este unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult din Vrancea.

Chiar Marele Dicţionar Geografic al lui Lahovari afirmă: „În Odobasca există o biserică cu hramul Adormirea Maicii Domnului fondată de Stan Cotea, prefăcută în 1869 şi 1888 care deţine 6 prăjini de fâneţe şi păduri din care obţine un venit modest de numai 150 de lei.”

Biserica este de tip navă, cu pereţii încheiaţi din bârne de stejar, şi căptuşiti cu scânduri de brad vopsite în albastru-gri. În interior are o boltă deschisă, o cupolă susţinută  de căpriori curbaţi din stejar, boltă ce demonstrează măiestria lucrătorilor în lemn.

Conacul din centrul comunei, cu o istorie deosebit de bogată ce a aparținut căpitanului Stan Cotea Odobescu, este încă un obiectiv pe care nu trebuie să îl ratezi!

Scurtă incursiune istorică

Conform surselor istorice – un vechi pomelnic săpat în lemn și menționat în inventarul bisericii din anul 1904 - și a pisaniei amplasate deasupra intrării în naos, căpitanul Stan Cotea a ctitorit bisericuța din lemn în anul 1471.

Clopotniţa bisericii este situată în colţul de nord-vest al acesteia, la distanţă de câţiva metri. Este impresionantă ca înălţime şi chiar ca supra­faţă. Este construită în acelaşi stil cu biserica, din bârne de stejar căptuşite cu scânduri şi considerăm că a fost renovată odată cu biserica la 1888. Este un miracol că există şi azi, fără reparaţii, adăpostind două clopote celebre prin donatorii lor.

Comori neprețuite

  • Cazanie din 1829, fără coperţi
  • Icoană „Maica Domnului" pictură pe lemn cu foiţă de argint ci­zelat din secolul al XIX-lea;

Unele dintre icoanele vechi au fost preluate în anii comunismului pentru muzeele din judeţ. În inventarul actual am mai găsit următoarele obiecte de preţ şi valoa­re istorică alături de cele menţionate mai sus:

  • Icoane cu vechime necunoscută, pictate în ulei, pe lemn şi anume: Isus cu Luca şi Cleopa, Fuga din Egipt, Isus Hristos (2 buc.), cele 14 praznice împărătești;
  • Icoana „Sfinţii Împărați" din 1864;
  • Icoana „Adormirea Maicii Domnului" din 1888;
  • Clopot de 200 kg donat în anul 1937 de regele României, Carol al II-lea;
  • Clopot de 100 Kg, donat tot în 1937 de către general Costel Tătăranu;
  • ​​O cruce în altar din metal alb şi mijlocul din lemn de măslin sculp­tat cu Botezul Domnului şi Răstignirea donată în 1915 de familia de boieri greci din Odobasca - Mihai Mosgos;
  • O icoană „Maica Domnului cu Pruncul" pictată în ulei şi donată de familia Eufrosina şi N. Vlahuţă (se poate specula o legătură cu scriitorul Al. Vlahuţă);
  • O icoană „Sfântul Dumitru" în naos, donată de familia C. Vasilescu;
  • Un policandru de bronz donat de Panaite Ciubotaru, unul dintre cei mai vașnici epitropi ai lăcaşului, ai cărui urmaşi continuă şi azi să contribuie la gospodărirea sa şi care au cripte în cimitirul bisericii.

Experiențe unice în locație

Anual se desfășoară activități social-culturale și religioase strâns legate de biserică.


Alte sugestii

Biserica de lemn „Sfinții Voievozi” de la Gugești

Biserică de lemn

Biserica din lemn din satul Prisaca - Valea Sării

Biserică de lemn

Biserica de lemn “Sfântul Nicolae” din comuna Vrâncioaia

Biserică de lemn

Biserica de lemn ”Adormirea Maicii Domnului” (1760), comuna Corbița

Biserică de lemn

Biserica de lemn ”Cuvioasa Paraschiva” (sec. XVII), comuna Ruginești

Biserică de lemn