Biserica de lemn „Sfinții Voievozi” de la Gugești
Biserică de lemn
Despre
Cum ar fi să ajungi într-un sat cu un peisaj mirific și din mica biserică de lemn să răsune pricesne cântate de bărbații satului? Dar să știi că poți trăi un moment unic, emoționant, în biserica „Sfinții Voievozi” din Gugești oricând ai sosi. O zărești de departe, vopsită în cărămiziu, cu ferestre albe, ca niște perle, pare o corabie straniu ancorată pe pământ.
Cu acoperișul din tablă, construită din bârne și scânduri, are pictura lipită pe pânză de un albastru azuriu, ca cerul. Interiorul bisericii te va surprinde prin spectacolul culorilor, ca o comoară bine ocrotită între pereți simplii.
Dacă ajungi aici, sigur vei fi impresionat de modestia și înțelepciunea acestui vechi sat!
Scurtă incursiune istorică
Biserica de lemn a fost construită în anul 1879, fiind ctitorită de către Moise Marin, cu scopul de a oferi credincioșilor din vechiul sat Gugești, un spațiu unde să se poată simți mai aproape de Dumnezeu.
De asemenea, pe peretele interior de la intrare pot fi văzute și numele a încă 8 ctitori ce au participat la ridicarea sfântului lăcaș.
La mai puțin de 100 de ani de la înființare, în 1966 biserica și clopotnița au primit titlul de monumente istorice.
Experiențe unice
Dacă te pasionează turismul ecumenic și dorești să îți completezi experiența din această zonă, mai poți vizita și Schitul Dealul Sării, Biserica Brâncovenească „Nașterea Maicii Domnului” din Dragosloveni sau mănăstirile Recea, Rogozu, Dălhăuți sau Poiana Mărului.
Alte atracții care pot fi de interes pentru orice călător mai sunt și Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, Muzeul memorial „Alexandru Vlahuță” din Dragosloveni, Situl Dacic Cândești, Rezervația Naturală Pietrele Matei, precum și schitul și cascada Muntioru.