Casa de Cultură „Mihai Eminescu“ Panciu

Casa de Cultură „Mihai Eminescu“ Panciu

Instituție publică


Address

Bulevardul Independenței 8, Panciu 625400, România

Despre

Istoria Casei de Cultură din orașul Panciu începe în anul 1944.
Cu aprobarea numărul 5330, din data de 14 martie, a Fundației Regele Mihai I, s-a construit Căminul Cultural „Mihai Eminescu” Panciu.
13 ani mai târziu, în 1957, Căminul Cultural „Mihai Eminescu” devine Casa de Cultură a Raionului Panciu
În prezent, Casa de Cultură „Mihai Eminescu“ Panciu reprezintă cea mai importantă instituție de profil din oraș,  fiind reperul cultural principal pentru o populație de peste 10.000 de locuitori. Instituția vine în întâmpina rea nevoilor culturale publicului, contribuind la progresul comunității locale din acest punct de vedere.
În cele șase decenii de existență, Casa de Cultură „Mihai Eminescu“ Panciu și-a câștigat renumele de instituție cu rol activ în promovarea tradițiilor și obiceiurilor locale, precum și în educarea tinerei generații pentru păstrarea și transmiterea acestor valori spirituale generațiilor viitoare. Totodată, ca unic așezământ cultural din oraș, instituția și-a depășit statutul de gazdă pentru evenimentele de anvergură, organizate de la nivelul comunității – spectacole de folclor, teatru, film, muzică ușoară, lansări de carte, expoziții de arte vizuale, evenimente aniversare, comemorative, caritabile, campanii umanitare, competiții sportive, implicându-se activ și permanent în organizarea acestora.
Casa de Cultură „Mihai Eminescu” Panciu își desfășoară activitatea pe baza unui plan anual, care include toate manifestările cultural-artistice propuse. La acestea se adaugă, pe parcursul anului, și alte proiecte, manifestări și evenimente.
Datorită rolului și misiunii sale, Casa de Cultură  reprezintă un liant între instituțiile de învățământ și autoritatea publică locală, asigurând, astfel, o coeziune socială. Parteneriatele încheiate asigură o activitate permanentă, cu efecte pozitive în comunitate.
Colaborăm cu toate instituțiile de învățământ din oraș – Liceul Teoretic „Ioan Slavici“, Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza“, Grădinița Nr. 1, Grădinițele cartierelor Neicu, Dumbrava și Satu-Nou, Grădinița „Dumbrava Minunată“ din cartierul Crucea de Sus, precum și cu organizația non-guvernamentală Asociația „Lumea lui Pinocchio“.
Colaborăm cu artiști și meșteri populari de pe Valea Șușiței, din județul Vrancea și din țară. În același timp, promovăm potențialul religios al orașului Panciu, prin implicarea în organizarea Concursului Național „Sf. Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi”.
Un parteneriat fructuos, de suflet, pentru promovarea obiceiurilor și tradițiilor populare specifice zonei Vrancea este cel statornicit cu Clubul Copiilor Panciu.
Evenimentele și activitățile organizate și găzduite de Casa de Cultură au ca scop susținerea tinerilor și a copiilor talentați, care sunt promovați atât la nivel național, cât și internațional; atragerea și implicarea în diferite activități a tinerilor din medii defavorizate sau aparținând minorităților naționale; promovarea voluntariatului.
Astfel, Casa de Cultură „Mihai Eminescu“ Panciu oferă cadrul și condițiile necesare de pregătire a Trupei de Teatru „Protha“ Panciu, laureată a festivalurilor și  concursurilor naționale și internaționale de profil. În același timp, Sala Mare a Casei de Cultură găzduiește antrenamentele Clubului de Karate „Kazumi” Panciu și repetițiile Clubului de Dans Sportiv „Alexander’s Dance” Focșani.
Nu în ultimul rând, Casa de Cultură găzduiește dezbateri cu abordarea unor teme, subiecte și probleme de interes general, precum educația civică, sănătatea, protecția mediului, formarea profesională etc.
Întreaga activitate a Casei Orășenești de Cultură Panciu este cunoscută la nivelul județului Vrancea, dar și în țară, datorită promovării tuturor evenimentelor în Mass Media. În acest sens, presa locală este un partener stabil al Casei de Cultură. Feedback-ul este pozitiv și este primit de la public direct sau prin social media, reprezentată de pagina de Facebook a Casei de Cultură.
Cei mai mulți colaboratori și participanți la actul de cultură sunt tinerii, în special elevii, dar manifestările derulate de Casa de Cultură beneficiază și de participarea persoanelor de vârsta a doua și a treia. Concomitent, Casa de Cultură manifestă deschidere față de cetățenii cu apartenențe etnice (ex: romii) sau religioase (ortodocși, catolici), fapt ce are drept consecință directă diversificarea programelor, precum și satisfacerea nevoii de cultură pentru cât mai multe categorii ale populației.

Prin activitatea sa, Casa de Cultură reprezintă un real formator de opinie și de educare a publicului în ceea ce privește împlinirea nevoilor culturale ale comunității păncene.


Alte sugestii

Casa de Cultură Odobești

Instituție publică

Ateneul Popular "Mr. Gh. Pastia" Focșani

Instituție publică

Primăria Municipiului Focșani

Instituție publică

Serviciul Public Județean Salvamont Vrancea

Instituție publică

Consiliul Județean Vrancea

Instituție publică