Casa Memorială „Ion Roată”

Casa Memorială „Ion Roată”


Program

Închis
Vezi programul

Address

Câmpuri, Romania

Despre

În centrul satului Câmpuri, pe partea stângă a șoselei se află Casa Memorială „Ion Roată”. O casă simplă, țărănească, în care a locuit timp de mai mulți ani deputatul pontaș Ion Roată.
 
Casa a fost organizată muzeistic la 24 Ianuarie 1959, când s-au împlinit 100 de ani de la Unirea Principatelor Române. În interiorul încaperilor se află un mobilier țărănesc, obiecte gospodărești și personale ce i-au aparținut lui Ion Roată. De asemenea, sunt expuse fotografii și documente despre viața lui Ion Roată și lupta lui ca deputat în Divanul Ad-hoc al Moldovei.

Gospodar de frunte al comunei Câmpuri, spirit drept și cinstit, dăruit cu o minte ascuțită, bun cunoscător al vieții și dorințelor țărănimii, Ion Roată a fost ales, în 1857, ca deputat în Divanul Ad-hoc al Moldovei.

Acesta câștigă admirația și prietenia marilor oameni politici ai timpului: Mihail Kogălniceanu, Alexandru Ioan Cuza, Costache Negri, Anastasie Panu. La 5 Februarie 1859, vine la Focșani, unde are loc cunoscuta întâlnire cu domnitorul Alexandru Ioan Cuza. După Unire se implică în viața comunei, este ales în județul sătesc, militează pentru înființarea școlii în localitate, iar în anul 1878, Mihail Kogălniceanu îl decorează cu ordinul „Steaua României”.

Tur virtual:
https://muzeedelasat.ro/muzee/casa-memoriala-ion-roata/#turvirtual

Surse poze:

Photo Gallery

Video

Alte sugestii

Casa Memorială „Duiliu Zamfirescu”

Casă memorială

Casa Babei Vrâncioaia de la Bârsești

Casă memorială

Muzeul Memorial „Al.Vlahuță”

Casă memorială