Manole Enache

Manole Enache


Address

Spulber 627247, Romania

Despre

Meșterul Manole Enache a deprins meșteșugul îmbinării lemnului și al făuririi de instrumente de suflat (buciume) de la bunicul său, renumitul meșter popular Cristea Tulache.

Lemnul folosit pentru buciume este lemn de arin sau de cireș, transformat în doage. Acestea se obțin prin tăierea lemnului și curățarea interiorului celor două jumătăți. Doagele lipite formează tubul care se învelește în coaja de cireș. Coaja de cireș se taie în spirală și este lăsată să se usuce pe toată lungimea tubului. Secretul funcționării unui bucium este ca doagele din care este alcătuit să fie cât mai subțiri.

Talentul şi însuşirea unor cunoştinţe nu au fost însă suficiente pentru ca meşterul Manole Enache să ajungă la performanţele din prezent. Un rol hotărâtor l-au avut pasiunea şi spiritul întreprinzător necesar pentru a se impune într-o piaţă a obiectelor de artă populară aflată într-o continuă dinamică.  

 Meșterul își dorește ca tinerii pe care îi pregătește acum, să promoveze la rândul lor tradiţiile şi să devină meşteri populari consacraţi. De-a lungul timpului a participat la numeroase târguri şi expoziţii, în cadrul cărora instrumentele populare create cu multă migală şi pasiune au fost extrem de apreciate. 

Participări/concursuri: Premiul II (2016), Premiul I (2017), Premiul I (2018), Expoziţia - Concurs de Artă Tradiţională cu Tematică Pascală De la Psalmi și Icoane la Sfânta Scriptură și Muzică Sacră, Secțiunea Instrumente populare; Premiul I (2016), Premiul I (2017), Premiul I (2018), Expoziţia – Concurs de Artă Tradiţională Tradiţii pascale la români, Secțiunea Instrumente populare, Crângul Petreşti; Premiul II (2016), Premiul II (2017),  Premiul I (2018), Expoziţia Naţională de Meşteşuguri Tradiţionale Pavel Terţiu, Focşani.

Sursă foto și text : https://www.centrulculturalvrancea.ro/
Sursă Video : https://invrancea.ro/

Photo Gallery

Video

Alte sugestii

Vintilă Lăduncă

Meșter popular

Maricel Apostu

Meșter popular

Maricica Mărășteanu - țesături populare

Meșter popular

Lenuța Terțiu

Meșter popular

Vasile Darie

Meșter popular