Traseu nr.7 sat Vetrești Herăstrău-Valea Nărujei-Șaua Tișiței-Lacul Negru
Traseu de drumeție
Telefon
Despre
Lacul Negru, una dintre principalele atracții turistice ale Munților Vrancei, se află în bazinul Nărujei, la 1250 metri altitudine și este un ecosistem de o originalitate rară, în care organizarea și evoluția vieții s-au desfășurat în condiții cu totul speciale. Acesta se întinde pe o suprafață de peste un hectar și are adâncimea maximă de 7,5 metri. Caracterul unicat este oferit de habitatul specific turbăriei active. Ca elemente floristice se remarcă roua cerului(o plantă carnivoră) și plămâna o plantă cu proprietăți terapeutice similare cu ale antibioticelor. Ca specii faunistice întâlnim salamandra și tritonul de munte acesta din urmă împiedică apariția oricărei specii de pești în apele lacului.
Accesul către lac se face în principal prin DN 2D Focșani-Vidra-Valea Sării și continuând pe DJ 205D către Nistorești și Herăstrău. De aici începe traseul turistic, marcat cu cruce albastră, și urmează drumul forestier din lungul Văii Nărujei, aproximativ 16 km. Nu recomandăm parcurgerea acestuia cu autoturismul, drumul este dificil și în anumite perioade chiar impracticabil. Ajungeți astfel la „Cumpăna Apelor” între bazinele Tișiței și Năruja, loc ce poartă denumirea de Șaua Tișiței. În dreptul unor construcții forestiere, veți găsi un indicator ce vă conduce către Lacul Negru, urmând o potecă/drum de exploatare pentru 40-50 de minute. Pentru parcurgerea întregului traseu aveți nevoie de o zi întreagă aproximativ 10-12 ore dus-întors. Țineți cont că zona este foarte izolată, fără semnal GSM și ca peste tot în Munții Vrancei puteți întâlni și animale sălbatice. În luna iunie 2022, Serviciul Public Județean Salvamont Vrancea a instalat un refugiu turistic, la 15 minute de Șaua Tișiței, unde vă puteți adăposti la nevoie. Lângă refugiu, chiar în potecă se află un izvor pe care vă puteți baza cea mai mare parte a anului.
Șaua Tișiței este un nod important de trasee turistice, de aici puteți continua către satul Coza sau Nereju, pe traseul nr. 1 marcat cu bandă roșie, sau pe traseul nr. 3 marcat cu triunghi albastru, către Vârful Lăcăuți.
Pentru o deplasare în siguranță și fără evenimente neplăcute, informați-vă și echipați-vă corespunzător.
Pentru informații suplimentare apelați Dispeceratul Salvamont Vrancea, disponibil 24/24 la numărul de telefon: 0738 40 70 80.
Informații și fotografii: Marius Adrian Coviltir, salvator montan, șef de formație Salvamont Vrancea.
Punct de pornire traseu
- sat Vetrești Herăstrău
Lungime traseu
- 21,5 km 5-6 ore pe sens
Nivel de dificultate
- Moderat
Marcaj
- cruce albastră