Traseul turistic „Rezervația Cheile Tișiței”

Traseul turistic „Rezervația Cheile Tișiței”

Traseu de drumeție


Address

Unnamed local Rd, Romania

Despre

Traseul ce străbate Rezervația Naturală Cheile Tișiței este principala atracție turistică din  Munții Vrancei.  Intrarea în Rezervație se face printr-o poartă tradițională în punctul numit „Gura Tișiței”, referire directă la confluența apelor Tișiței cu Putna și continuă șapte kilometri în amonte până la „Tunelul Mare”. Traseul este marcat cu triunghi roșu, este ușor accesibil cu o diferență de nivel de 200 de metri și face parte dintr-un traseu mai lung și mai dificil ce ajunge până în Șaua Geamăna(1496 m) în apropierea Vârfului Coza (Cristianu). 
Gura Tișiței

Pentru parcurgerea sectorului principal „Gura Tișiței”-„Tunelul Mare” aveți nevoie de 4-6 ore dus-întors în funcție de capacitățile fizice și experiența fiecăruia.

Tunelul Mare


Poteca urmărește un fost drum forestier distrus în mare parte de inundațiile din anul 2005 și care la rândul său fusese construit pe locul unei foste căi ferate forestiere de la începutul anilor 1900.

Principalele repere ce pot fi identificate pe parcurs și care se regăsesc și pe harta atașată sunt: „La Tuburi”, „La Pârâul Arșiței”, „La Bolovan”, „La Pândar”, „ Arcada 1 și 2”, „La Tunelul Mare”.

După aproximativ șase kilometri, mai sus de cabana - observator „La Pândar” apele Tișiței se despart în Tișița Mare și Tișița Mică. Traseul urmează valea Tișiței Mici, urmând firul apei din dreapta în sensul de urcare. Drumul ce-o urmează îl mai folosim pentru circa 1 km, trecând pe sub bolțile a două tunele scurte de cale ferată forestieră (Arcada 1 și 2). Caracterul de chei al văii se păstrează și pe această porțiune. Continuarea traseului prin cei  200 de metri ai „Tunelului Mare” ne va permite reintrarea în Valea Tișiței Mari.
 
În 2020 au fost aplicate mici borne la fiecare 500 de metri, ce au ca scop aprecierea mai corectă a distanțelor precum și gestionarea mai precisă a timpului de parcurs. Un kilometru se parcurge în 15-20 de minute și presupune un efort constant în ambele sensuri de mers. 
Deși traseul continuă și după „Tunelul Mare”, cei mai mulți turiști preferă să se oprească aici. Abordarea acestuia presupune încă 10 ore de mers până în prima localitate, o condiție fizică foarte bună și o echipare corespunzătoare.

Pentru a vă bucura de o ieșire fără incidente vă recomandăm deplasarea doar pe poteca marcată, folosirea de încălțăminte cu talpă aderentă și informarea corespunzătoare asupra stării traseului și a condițiilor meteo. Este necesară purtarea de căști de protecție, iar în lipsa acestora acordați o atenție sporită pasajelor cu risc ridicat de căderi de pietre, semnalizate corespunzător. Pe perioada iernii de la instalarea primului strat de zăpadă traseul este închis, existând risc de producere a avalanșelor.

„Rezervația Cheile Tișiței” se află la 71  km de Focșani urmând drumul național 2D Focșani -Târgu Secuiesc, accesul este bine semnalizat, se traversează podul peste Putna urmând un drum la stânga, iar la bifurcația de dincolo de pod se urmează drumul pietruit la dreapta, pentru aproximativ 1,3 km.  

Nu plecați la drum fără o bună pregătire și informare. Salvatorii montani vrânceni vă stau la dispoziție 24 de ore din 24 la numărul de dispecerat 0738 40 70 80.
 
 

Sursă text și foto:
Marius Adrian Coviltir,
salvator montan, șef de formație Salvamont Vrancea.

Punct de pornire traseu

  • Gura Tișiței

Diferență de nivel

  • 200 m

Lungime traseu

  • 7 km (4-6 ore)

Nivel de dificultate

  • Ușor

Marcaj

  • Triunghi roșu

Photo Gallery

Alte sugestii

Traseu nr.18 Cabanele Giurgiu-Căbălașu-Refugiul Centenar

Traseu de drumeție

Traseu nr.17 Pârâul Coza-Cascada din Horn

Traseu de drumeție

Traseu nr.16 sat Lepșa-Pârâul Streiu-DN 2L-Cabana Forestieră Zboina Neagră-La Trei Hotare-Pasul Oituz

Traseu de drumeție

Traseu nr.15 Soveja-Șezătoarea Lupilor-Cabana Forestieră Zboina Neagră-Vârful Zboina Neagră

Traseu de drumeție

Traseu nr.14 Stâna Cârnituri-Stâna Vidreni-Golul Roibului

Traseu de drumeție