Colegiul Național ,,Alexandru Ioan Cuza" Focșani

Colegiul Național ,,Alexandru Ioan Cuza" Focșani


Address

Strada Cuza Vodă 47, Focșani 620034, România

Despre

Începuturile Colegiului Național “Al.I.Cuza” de azi pot fi stabilite în 1889, când un grup de profesori înființează un externat secundar de fete, directoare fiind Eliza C. Lupu. Ca orice început nu e lipsit de probleme, într-o epocă în care învățământul, mai ales cel pentru fete, nu avea suficiente resurse. Este și motivul pentru care profesorii predau gratuit timp de doi ani, iar școala devine publică abia în 1901.
Primul război mondial aduce în Focșani și o situație nouă și dificilă: ocupația germană. Este momentul în care aceeași Eliza C.Lupu decide împreună cu un grup de profesori înființarea unui liceu particular de fete, care în 1921 va fi recunoscut ca școală publică, dar abia în 1923 clasa I va fi trecută în bugetul statului, urmând ca în 1924 să treacă tot cursul inferior, iar în 1925 și cel superior. În 1926 liceul de fete se va muta în localul propriu din Calea Cuza Vodă 43, pus la dispoziție de Ministerul Instrucțiunii Publice.
Întrucât localul devine neîncăpător, în curtea școlii se va construi începând cu 1930 un local nou, cu etaj, având pe atunci 10 săli de clasă și două cancelarii. În anul școlar 1941/1942 Liceul Teoretic de fete din Focșani a fost transformat din liceu de tip C ( cu 8 clase) în liceu tip D (cu 12 clase).
Numele de “Alexandru Ioan Cuza” va fi dat instituției în 1958, pe atunci Școala medie mixtă, pentru ca abia în 1965 să se impună denumirea de Liceul “Alexandru I. Cuza”, iar din 1990 Liceul Teoretic “Al. I. Cuza”, transformat în 1999-2000, ca o recunoaștere a valorii sale, în Colegiul Național “Al. I. Cuza”.

Sursă text:  https://cnaic.ro/

Alte sugestii

Palatul Copiilor Focsani

Educație

Colegiul Național Pedagogic ,,Spiru Haret" Focșani

Educație

Colegiul Economic ,,Mihail Kogălniceanu" Focșani

Educație

Colegiul Național "UNIREA"-Focsani

Educație

Școala Gimnaziala " Oana Diana Renea" Focsani

Educație