Colegiul Național "UNIREA"-Focsani

Colegiul Național "UNIREA"-Focsani


Address

Strada Cezar Bolliac 13-15, Focșani 620167, Romania

Email

Despre

Liceul "Unirea" a luat fiinţă la data de 7 ianuarie 1866 prin Ordinul Domnesc nr. 26512 din 10 august 1865, fiind prima unitate de învăţământ secundar din această zonă şi între primele din România.


Peste doi ani, gimnaziul avea deja patru clase şi un mic corp profesoral preocupat de strângerea materialului didactic: aparatură pentru fizică şi chimie, colecţii pentru geografie, istorie şi ştiinţele naturii, o colecţie de monede vechi. Tot atunci se pun şi bazele bibliotecii, cu cele 45 de volume donate de elevi. (În prezent în bibliotecă se numără peste 30.000 de volume)


Şcoala funcţionează fără local propriu până în 1880, când începe construcţia clădirii, iar numele este transformat din "Alexandru Ioan Cuza" în Gimnaziul "Unirea".


În anul 1884-1885, reapare clasa a V-a, iar în următorii ani gimnaziul se transformă în liceu. Acest fapt a fost de mare importanţă, ţinând seama că în toată zona dintre Buzău şi Bârlad nu mai exista o şcoală similară ca grad.


Dupa lungi aşteptări, în anul 1900, liceul se mută în actuala clădire, construită după planurile arhitectului Băicoianu.


În anii ocupaţiei germane din primul război mondial (1917-1918) liceul e transformat în spital şi şcoala îşi încetează activitatea.

Alte sugestii

Palatul Copiilor Focsani

Educație

Colegiul Național Pedagogic ,,Spiru Haret" Focșani

Educație

Colegiul Economic ,,Mihail Kogălniceanu" Focșani

Educație

Colegiul Național ,,Alexandru Ioan Cuza" Focșani

Educație

Școala Gimnaziala " Oana Diana Renea" Focsani

Educație