Universitate (fosta Prefectură Putna)

Universitate (fosta Prefectură Putna)

Atracție turistică / Educație


Address

Strada Republicii 71, Focșani 620172, Romania

Despre

Construcţia fostului Palat Administrativ (fosta Prefectură Putna, în prezent sediu de Universitate) a început în 1913, edificiul fiind opera arhitectului Daniel Renard și este executată în stilul arhitectonic tradițional românesc, stil specific clădirilor ridicate in secolul XX. Construcția a fost destul de anevoioasă, fiind afectată de Războiul Balcanic din 1913, ea fiind, însă, recepţionată pe 26 octombrie 1915.

Clădirea are trei nivele, respectiv demisol, parter şi etaj, peste 80 de încăperi, printre care şi două mari săli de şedinţe. După al Doilea Război Mondial a fost afectată de un incendiu, fapt care a condus la schimbarea acoperişului şi modificarea arhitecturii.

Poate cel mai atrăgător şi mai interesant element de construcţie este desenul de pe ţigla acoperişului, realizat după un model de la mănăstirile din Suceava. O istorie frumoasă o are și desenul de pe țigla acoperișului, o compoziție decorativă având motive populare din nordul Moldovei, realizată chiar de un pictor focșănean, Elena Stoiciu, care a câștigat pe 23 august 1976 un concurs de proiecte pentru a realiza aceasta lucrare.

În imobilul care este considerat bijuterie urbană a funcționat, până în anul 1950, Prefectura Județului Putna. Ulterior, aici și-au desfășurat activitatea, pe rând, Sfatul Popular Focșani și diferite compartimente și servicii ale consiliilor locale. Edificiul a fost afectat grav și de cutremurele din 1977 și 1986, iar după 1990 a fost scos din circuitul public.

Acest imobil a fost reabilitat de către Consiliul Județean Vrancea și dat în folosință gratuită, prin Hotărârea nr. 61 din 15 martie 2021, către Universitatea din București și către Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pe o perioadă de 10 ani.

Tur virtual: https://cjvrancea.ro/tur-virtual-universitate-focsani/

Photo Gallery

Alte sugestii

Palatul Copiilor Focsani

Educație

Colegiul Național Pedagogic ,,Spiru Haret" Focșani

Educație

Colegiul Economic ,,Mihail Kogălniceanu" Focșani

Educație

Colegiul Național ,,Alexandru Ioan Cuza" Focșani

Educație

Vizantea Livezi

Atracție turistică