Monumentul Independenţei din Focșani

Monumentul Independenţei din Focșani

Atracție turistică


Address

Bulevardul Dimitrie Cantemir 15, Focșani, Romania

Despre

Monumentul independenței fost ridicat la iniţiativa generalilor Gheorghe Macarovici şi Ion Raşcu, precum şi a omului politic N. N. Săveanu. Monumentul a fost inaugurat în timpul Primului Război Mondial și dezvelit la data de 29 iunie 1916, în cinstea jertfei de sânge a militarilor din Regimentul 10 Dorobanţi “Putna”.

“Statuia Independenţei” este închinată eroilor vrânceni din Războiul de Independenţă şi are înscrise numele a 245 de ostaşi, în frunte cu maiorul George Şonţu, erou al luptelor de la Griviţa. Totodată, alături de acesta îi găsim, printre alţii, pe căpitanul Leon Cracalia şi sublocotenentul George Botescu, văr al maiorului Gheorghe Pastia, ctitorul “Teatrului Municipal” şi al “Ateneului Popular”.

Construcţia monumentului istoric a fost finanţată prin subscripţie publică, după cum o arată şi inscripţia de pe soclu: “Ridicat prin subscripţia Putnenilor. Preşedinte şi iniţiator este G-ral Gheorghe Macarovitsch, N. N. Săveanu, G-ral Ion Raşcu delegat cu execuţia. Atacul Griviţei la 30 08 1877“.

Monumentul Independenței din Focșani conține un grup alegoric de bronz, aşezat pe un soclu de piatră, cu un basorelief şi o plachetă din bronz. Grupul alegoric cuprinde un dorobanţ în plin atac şi o femeie în picioare, lângă soldatul de infanterie, reprezentând România, şi care ţine cu mâna stânga un steag, iar cu dreapta arătând “calea izbânzii şi a gloriei”.

Pe monument stă inscripţionat: “Sacrificiul de sânge făcut de fiii Putnei pentru independenţa ţării şi care, prin puterea exemplului, va sădi în inimile generaţiilor viitoare mari şi frumoase virtuţi patriotice”.

Sursă texte și poze: învrancea.ro

Photo Gallery

Video

Alte sugestii

Vizantea Livezi

Atracție turistică

Păstrăvăria Lepșa

Atracție turistică

Fântânile cu cumpănă de la Păuneşti

Atracție turistică

Borna de Hotar

Atracție turistică

Teatrul Municipal Maior Gheorghe Pastia Focșani

Atracție turistică / Teatru