Obeliscul (Monumentul) Unirii

Obeliscul (Monumentul) Unirii

Atracție turistică


Address

Bulevardul Unirii 3, Focșani, Romania

Despre

Amplasat în centrul orașului, Monumentul Unirii este poziționat pe hotarul de despărțire a celor două regiuni ale vechiului așezământ (Focșanii Munteniei și Focșanii Moldovei), înainte de unirea lor în 1862 pe data de 10 iulie. Moment când la București, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat decretul privind unificarea celor două părți ale orașului Focșani. (Art.2: „Ambele părți ale orașului de dincolo de Milcov, vor forma în viitor un singur oraș, care va fi reședința județului Putna” - Monitorul Oficial nr.149/iulie 1862)

A fost inaugurat la 24 ianuarie 1976 și este alcătuit dintr-un obelisc amplasat pe un postament cilindric, care redă hora unirii întreprinsă de domnitorul Alexandru Ioan Cuza în cadrul unui bazorelief de bronz – opera sculptorului Ion Jalea (1887- 1983).

În prin plan este redat domnitorul Alexandru Ioan Cuza, alături de principalii săi colaboratori (Mihail Kogălniceanu, Costache Negri, Vasile Boerscu etc.), printre care se numără și renumitul țăran Ion Roată (deputat de Putna și participant de seamă la divanurile ad hoc).

Pe fațada obeliscului este amplasată o placă de bronz în formă de scut, pe care este întipărită „Unirea Principatelor Române, 1859”.

Sursă text și poze

Photo Gallery

Video

Alte sugestii

Vizantea Livezi

Atracție turistică

Păstrăvăria Lepșa

Atracție turistică

Fântânile cu cumpănă de la Păuneşti

Atracție turistică

Borna de Hotar

Atracție turistică

Teatrul Municipal Maior Gheorghe Pastia Focșani

Atracție turistică / Teatru