Groapa cu Pini

Groapa cu Pini

Atracție naturală


Address

Tulnici, Romania

Despre

Rezervatie natural desemnata prin Legea nr. 5/2000. Aria protejata care conserva elemente de paleontologie si de peisaj, este situata pe un sector al versantului drept, in sectorul cursului superior al Paraului Coza. Paraul Coza a sectionat un complex de strate geologice cu o mare bogatie pakeontologica, relevate intr-un peisaj deosebit. Aria protejata este cantonata intr-o concavitate a versantului stang al pr. Coza, formata probabil in urma alunecarii uscate a stratelor litologice. Spectaculoasa este aparitia la zi a structurilor geologice de mare frumusete peisagistica, prin jocul de culori galben – cenusii – roscate, legate genetic de stratele de Tisaru inferioare si superioare, Burdigalian si Badenian, prezentand numeroase si variate urme de fauna fosila care, pana in prezent nu se cunoaste sa fi fost cercetata.

Cai de acces
Drumul care urmareste Valea Paraului Coza, continuat cu poteca din lungul albiei. O alta cale de acces o reprezinta drumul forestier de pe Valea Paraului Alunu, din care se desprinde, in imediata apropiere a cantonului Alunul, catre dreapta un drum forestier pe dealul Zmeuris. Accesul in rezervatia Groapa cu Pini este posibil si pe traseul turistic marcat cu “banda rosie” din com Tulnici, sat Coza, prin punctul la “Stramtura” si respectiv aria protejata Stramtura Coza, urmand in continuare poteca nemarcata.

Limita de nord:
– urmareste rapa de desprindere amaterialelor alunecate din culmea Dealului Doagelor.

Limita de est:
– este bine reprezentata in peisaj de ruperea de panta cvasirectilinie ce marcheaza marginea corpului alunecarii desfasurata intre culmea Dealului Doagelor. si albia Paraului Coza.

Limita de sud:
– se desfasoara pe albia Paraului Coza.

Limita de vest:
– este reprezentata de marginea apuseana a rapei pe un traseu cvasirectiliniu intre albia Cozei si culmea Dealului Doagelor

Sursa texte 
Sursă poze

Alte sugestii

Golul Lepșei

Atracție naturală

Crângul Petrești

Atracție naturală

Rezervația Pădurea Merișor

Atracție naturală

Lacul fără fund de la Vintileasca, Vrancea

Atracție naturală

Refugiul Pândar din Parcul Natural Putna Vrancea

Atracție naturală