Măgura Odobești

Măgura Odobești

Atracție naturală


Address

Mãgura Odobestilor, România

Despre

Aria naturală protejată Măgura Odobeşti a fost desemnată ca Arie Specială de Protecţie Avifaunistică prin HG. 1284/2007 privind declararea ariilor de protecție specială avifaunistică ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România, pentru protejarea a 12 specii de păsări.

Aria naturală protejată ROSPA 0075 Măgura Odobești este o arie specială de protecţie avifaunistică deţinută în custodie de A.N.A.N.P.   Serviciul Teritorial Vrancea, are o suprafaţă de 13.164 ha și este localizată în judeţul Vrancea. Se suprapune cu teritoriul administrativ al localităţilor Bolotești (47%), Broșteni (37%), Jariștea (24%), Mera (41%), Reghiu (4%), Valea Sării (1%) și Vidra (20%).

Limitele ariei de protecţie avifaunistică
În partea de Nord și Nord-Est, limita este râul Putna.
Limita sudică este formată din râul Milcov și continuă cu limita nordică a intravilanului localităţilor Broșteni, Mera și Reghiu.
Limita vestică o formează pârâul Milcovel.
Limita estică a ariei naturale protejate este reprezentată de limita inferioară a pădurii spre localităţile Scânteia și Pădureni.
 
Situl Măgura Odobești se suprapune aproape în totalitate unităţii geografice Măgura Odobești, cel mai înalt deal subcaraptic din România –
996 m
                             – parte reprezentativă a Subcarpaţilor Vrancei și este delimitat la nord de Valea Putnei și la sud de cea a Milcovului.
Localităţile din vecinătatea sitului sunt: Vităneștii de sub Măgura, Pietroasa, Găgești, Burca, Bolotești, Scânteia, Pădureni, Vărsătura, Broșteni, Pitulușa, Căpătanu, Mera, Reghiu, Milcovelu.
Dupa caracteristicile morfologice (Grumăzescu,1970), această depresiune prezintă trei sectoare:
!
Sectorul nordic situat între aliniamentul Tulnici – Negrilești și limita nordică admnistrativă a judeţului Vrancea
*
Sectorul central situat între Valea Putnei și Dealurile Ţipău Tojanul
"
Sectorul sudic situat între dealurile înalte vestice, care sunt localizate între Valea Putnei, Șușiţei la nord și Valea Râmnicului la sud.

Video

Alte sugestii

Cascada Fundul Boului sau Alunu

Atracție naturală

Golul Lepșei

Atracție naturală

Crângul Petrești

Atracție naturală

Rezervația Pădurea Merișor

Atracție naturală

Lacul fără fund de la Vintileasca, Vrancea

Atracție naturală