Lacul Negru din Cheile Nărujei

Lacul Negru din Cheile Nărujei

Atracție naturală


Address

Lacul Negru, Romania

Despre

Lacul Negru aflat în bazinul Nărujei, la 1250 metri altitudine se întinde pe o suprafață de peste un hectar și are adâncimea maximă de 7,5 metri. Este un ecosistem de o originalitate rară, în care organizarea și evoluția vieții s-au desfășurat în condiții cu totul speciale.
Caracterul unicat este oferit de habitatul specific turbăriei active. 

Ca elemente floristice se remarcă roua cerului(o plantă carnivoră) și plămâna o plantă cu proprietăți terapeutice similare cu ale antibioticelor. Ca specii faunistice întâlnim salamandra și tritonul de munte acesta din urmă împiedică apariția oricărei specii de pești în apele lacului.

Accesul către lac se face prin DJ 205D Focșani-Nistorești-Herăstrău, iar apoi pe drumul forestier din lungul Văii Nărujei aproximativ 16 km. Traseul turistic este marcat cu cruce albastră, și este ușor de identificat, fiind refăcut în urmă cu trei ani. Pentru parcurgerea traseului aveți nevoie de o zi întreagă aproximativ 8-10 ore dus-întors. Nu recomandăm parcurgerea acestuia cu autoturismul, starea drumului fiind una foarte proastă și în anumite perioade chiar impracticabil.

În ultima vreme am primit mai multe întrebări din partea turiștilor, cu privire la prezența în zona lacului a unui marcaj cu cruce roșie ce nu apare pe hărțile mai noi. Observațiile sunt corecte, este vorba de un traseu turistic ce face mai rapid legătura între drumul forestier și Lacul Negru. Acesta începe în locul în care Valea Nărujei se lărgește, iar pereților abrupți le este luat locul de o poiană generoasă.

Urmărind o potecă pastorală ce urcă abrupt către dreapta până în culmea de deasupra lacului, se poate ajunge la Lacul Negru în 20-30 de minute mai rapid cu aproape o oră față de traseul marcat cu cruce albastră prin Șaua Tișiței. Locul de începere a potecii este marcat într-una dintre fotografii, un mesteacăn de pe marginea drumului fiind un reper foarte bun.

Traseul a fost marcat în cadrul unui proiect mai amplu acum mai bine de zece ani. Acum marcajul este rar și deteriorat și poate fi urmat doar de turiștii mai experimentați. Într-un viitor destul de apropiat probabil, traseul va fi refăcut, fiind preferabil drumului forestier.

Sursă text și poze: invrancea.ro
Sursă poze: CJ Vrancea

Photo Gallery

Alte sugestii

Golul Lepșei

Atracție naturală

Crângul Petrești

Atracție naturală

Rezervația Pădurea Merișor

Atracție naturală

Lacul fără fund de la Vintileasca, Vrancea

Atracție naturală

Refugiul Pândar din Parcul Natural Putna Vrancea

Atracție naturală