Mănăstirea Recea

Mănăstirea Recea


Address

Str. Mănăstirea Recea, Dragosloveni, România

Despre

Mănăstirea Recea este una dintre mănăstirile ortodoxe aflate în județul Vrancea, în zona Subcarpaților de Curbură. Așezată în localitatea Cândești, comuna Dumbrăveni, la marginea pădurii, mănăstirea adăpostește o obște de maici.

Drumul până la Mănăstirea Recea este relativ ușor, fie direct din șoseaua națională, pe lângă albia râului Recea, fie din satul Bordești, pe un drum asfaltat, până în apropierea mănăstirii. De pe drumul ce leagă între ele orașele Focșani și Râmnicu Sărat, la o distanță de 20 de kilometri de Focșani, din localitatea Dumbrăveni, se merge cale de trei kilometri înspre vest, până în satul Dragosloveni, de unde se mai parcurg alți doi kilometri, înspre sud.

Prima atestare documentară a unui locaș de cult, pe locul actualei mănăstiri, datează din anul 1685, când, într-un hrisov al vremii, este menționat și Schitul Recea. Alte menționări ale schitului datează din anii 1700 si 1710. Biserica locașului monahal este închinată Adormirii Maicii Domnului.

Biserica schitului a fost reconstruită, la începutul secolului al XIX-lea, alte lucrări de reparații având loc, mai apoi, în anii 1850, 1948 și 1983. În urma secularizării averilor mănăstirești, aplicată în anul 1863, așezământul monahal Recea este desființat, biserica acestuia fiind folosită ca biserică parohială, până în anul 1947.

Începând cu anul 1947, câteva maici se așează în vechiul schit, reluând viața monahală de odinioară. Potrivit tradiției locului, trei maici au poposit în acest loc, printre care și monaha Iuliana Caragioiu. După numai câțiva ani, maicile au început să fie asuprite de comuniști.

Biserica Adormirea Maicii Domnului a fost consolidată, în perioada anilor 1985-1990. După anul 1990, Mănăstirea Recea a fost reînființată, cu această ocazie, executându-se mai multe lucrări de restaurare și construcție.

Biserica cea veche a fost zugravită în frescă, odată cu reînființarea mănăstirii. Biserica are formă traditională de navă, având trei turle pe pronaos și doua turle pe Altar. Intrarea în biserică se face pe o ușă metalica, în fostul pridvor, care astăzi este o prelungire a pronaosului. La rândul său, pronaosul este delimitat de naos, prin stâlpi de zid. Catapeteasma bisericii este din lemn și datează din anul 1987.


Sursă text, foto: crestinortodox.ro


Photo Gallery

Alte sugestii

Mănăstirea Trotușanu

Mănăstire

Mănăstirea Mușunoaiele

Mănăstire

Mănăstirea Brazi

Mănăstire

Mănăstirea Rogozu

Mănăstire

Mănăstirea Buluc

Mănăstire