Muzeul Unirii

Muzeul Unirii


Program

Închis
Vezi programul

Address

Strada Republicii 30, Focșani, Romania

Despre

Mărturiile documentare și muzeistice cuprinse în sălile Muzeului Unirii au statutul de argumente incontestabile ale adevărului istoric, ale implicării focșănenilor întru împlinirea dezideratelor naționale și locale ale Epocii Unirii. 

Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, la 24 ianuarie 1859, ca Domn al Principatelor Unite a entuziasmat întreaga suflare a orașului. Aici, la Focșani, între anii 1859 -1862, și-a desfășurat lucrările Comisia Centrală, un adevărat Parlament al țării, elaborând principalele legi comune – juridice, politice, administrative, culturale, economice, inclusiv Constituția Principatelor Unite – legi care aveau să stea la temelia consolidării și dezvoltării statului român modern. 

Clădirea Muzeului Unirii este locul unde a existat înainte celebrul „Hotel Cimbru” și în care au fost găzduiți membrii Comisiei Centrale.

Poziționat pe hotarul dintre cele două țări românești și învecinat Pichetului de graniță 45, imobilul de astăzi a reprezentat o construcție întreprinsă în a doua jumătate a sec. al XVIII-lea, fiind la bază han, datorită locației sale. Datorită poziționării avantajoase, clădirea în sine a servit și ca locație vamală, corespondența și cursele de legătură dintre cele două regiuni trecând prin acest punct.

În continuare expoziția se axează pe două personalități de seamă ale perioadei, Mihail Kogălniceanu și domnitorul Alexandru Ioan Cuza. În întâmpinarea celor mai pregnante figuri ale epocii, muzeul prezintă o sumedenie de documente, publicații și obiecte personale, alături de picturile și litografiile epocii.

Sursă text și poze:

Photo Gallery

Alte sugestii

Muzeul Țării Vrancei

Muzeu

Muzeul de Istorie şi Arheologie Focșani (Casa Alaci)

Muzeu

Muzeul Mixt Adjud

Muzeu

Muzeul Vrancei

Muzeu

Muzeul de Științe ale Naturii Focșani

Muzeu