Mănăstirea Soveja

Mănăstirea Soveja


Address

Mănăstirea Soveja, DN2L, Soveja 627320, Romania

Despre

Manastirea Soveja este o manastire ortodoxa din judetul Vrancea. Situata la intrare in statiunea Soveja, manastirea a fost construita ca semn al impacarii dintre domnitorii Matei Basarab si Vasile Lupu, motiv pentru care aceasta mai este cunoscuta si sub numele de "Dobromira", care inseamna "buna pace".

Manastirea Soveja si Biserica Stelea, din Targoviste, au ramas in istoriografie drpet "pilda de impaciuire intre fratii moldoveni si munteni", semn in timp care a contribuit si la actul istoric al Unirii Principatelor Romane.

Manastirea Soveja a fost construita de catre domnitorul Matei Basarab, intre anii 1640-1645, ca semn de multumire adusa lui Dumnezeu, pentru impacarea avuta cu domnitorul Vasile Lupu. Lucrarile au inceput in primavara anului 1645, iar in iarna aceluiasi an, biserica manastirii ctitorului muntean era gata, in timp ce domnul Vasile Lupu al Moldovei ridica Biserica Stelea, din Targoviste.

Pisania veche a bisericii, din Manastirea Soveja, marturiseste: "Cu ajutorul lui Dumnezeu si cu porunca si cheltuiala preapacatosului rob al lui Dumnezeu Ioan Matei Basarab si Voievod a toata tara Ungrovlahiei si a sotiei noastre kneaghina Elena, s-a ridicat acest dumnezeiesc templu al Nasterii Domnului Dumnezeu si Mantuitorul nostru Iisus Hristos, afara din hotarele tarii noastre, in locul moldovenesc al Vrancei. Ziditu-s-a cu bunavoinţa si cu pogoramantul Domnitorului moldovenesc Ioan Vasile Voievod, in anul facerii lumii 6153 (1645)"

Manastirea a fost inzestrata, de domnitorul ctitor, cu toate cele necesare (mosii, averi si obiecte bisericesti), pentru a se putea intretine singura. In jurul acestei manastiri, viata de sihastrie a continuat prin venirea calugarilor care se rugau, citeau Psaltirea si studiau. Calugarii care vietuiau in obstea acesteia, pe langa nevointele lor monahale, se ocupau si cu copierea cartilor bisericesti.

In anul 1685, biserica manastirii a fost predata de catre talhari. Manastirea Soveja este inchinata Sfantului Mormant, de catre Constantin Mavrocordat. La sfarsitul secolului al XIX-lea, manastirea este transformata in biserica parohiala. Satul din apropiere, in care s-a nascut profesorul geograf Simion Mehedinti, a fost alaturi de manastire in toate nevoile acesteia.

De-a lungul timpului, constructiile din incinta ansamblului Manastirii Soveja au suferit numeroase modificari, acestea fiind afectate de cutremure, mai ales de cutremurul din anul 1802. Ruine ale zidurilor si ale vechilor chilii se pot vedea si astazi.

In anul 1846, in incinta acestei manastiri, a fost surghiunit revolutionarul pasoptist Alecu Russo, pentru unele aluzii nepotrivite, facute in piesa "Jignicerul Vadra sau Provincialul", prezentata la Teatrul National. Cu aceasta ocazie, in timpul surghiunului, el a descoperit si a cules cunoscuta balada populara "Miorita".

Ansamblul monahal din Soveja este zidit in forma dreptunghiulara, fiind inconjurat de ziduri din piatra necioplita, cu o inaltime de doi metri si o grosime de jumatate de metru. In prezent, numai ruinele ramase pe alocuri mai amintesc de vechile chilii si de zidul inconjurator.

In anul 1928, biserica a suportat o restaurare reusita a ceea ce se mai putea salva. Reparatiile efectuate dupa cutremurul din anul 1977 au redat bisericii forma arhitecturala initiala. Mai tarziu, s-a refacut clopotnita, s-a inlocuit invelitoarea de sindrila a bisericii cu tabla de cupru, a fost efectuata pictura, de catre Liliana Enache Dragomir, astfel incat, in ziua de 27 decembrie 2008, biserica manastirii a fost resfintita.

Sursă text: crestinortodox.ro
Sursă poze: invrancea.ro

Photo Gallery

Alte sugestii

Mănăstirea Trotușanu

Mănăstire

Mănăstirea Mușunoaiele

Mănăstire

Mănăstirea Recea

Mănăstire

Mănăstirea Brazi

Mănăstire

Mănăstirea Rogozu

Mănăstire