Mausoleul Eroilor de la Mărășești

Mausoleul Eroilor de la Mărășești


Program

Închis
Vezi programul

Address

DN2, Mărășești, Romania

Despre

Inițiativa construirii Mausoleului eroilor de la Mărășești aparține Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române și a fost lansată la congresul desfășurat la 8 iunie 1919, în sala Senatului din capitală.

Monumentul a fost ridicat după planurile arhitectului George Cristinel. Piatra de temelie a viitorului memorial a fost așezată la 6 august 1923. În vara anului 1924 a început reînhumarea osemintelor ostașilor căzuți pe câmpul de luptă, în criptele mausoleului, iar în septembrie au fost depuse în sarcofagul central rămășițele pământești ale generalului Eremia Grigorescu, comandant al armatei române din timpul bătăliei Mărășeștilor.

La 27 septembrie 1924 a avut loc solemnitatea inaugurării criptelor, în prezența Reginei Maria și a unor înalte personalități ale timpului. După 12 ani s-au reluat lucrările de zidire la cupola monumentului, cunoscută sub numele de „Cupola Gloriei”, ale cărei basoreliefuri au fost sculptate de către Ion Jalea și Corneliu Medrea, în timp ce fresca din interior a fost pictată de Eduard Săulescu.

Mausoleul adăpostește, în cele 154 de cripte individuale și 9 cripte comune, dispuse radial pe cele 18 culoare, rămășițele pământești a 5.073 ostași și ofițeri, printre care fetița – eroină Măriuca Zaharia, căpitanul Grigore Ignat, locotenent Gabriel Pruncu.

Pe frontspiciul mausoleului s-au înscris cuvintele „întru slava eroilor neamului” și numele localităților unde s-au purtat principalele bătălii de pe frontul românesc.

La Mărășești, în ziua de 6 august – zi în care armata română s-a acoperit de glorie – se comemorează în fiecare an marea bătălie care a avut loc pe aceste meleaguri.


Tur virtual: https://turvirtual.real-tour.ro/view/muzeul-vrancei/muzeul-luptelor-marasesti

Photo Gallery

Video

Alte sugestii

Statuia Victoriei

Mausoleu

Mausoleul Eroilor din Soveja

Mausoleu

Mausoleul Eroilor de la Mărăști

Mausoleu

Mausoleul Eroilor Focșani

Mausoleu