Statuia Victoriei

Statuia Victoriei


Address

șos. E85, km. 282, Mărășești, jud. vrancea

Despre

„Statuia Victoriei” se află situată la km 282 pe DN E 85 la intersecția cu DN 2 L la Tișița cu o suprafață de 144 mp teren și construcție, ce face parte din seria monumentelor istorice din județul Vrancea, ridicate în cinstea eroilor căzuți în Primul Război Mondial, respectiv Mausoleul Mărășești, Mausoleul Mărăști, Mausoleul Soveja, Mausoleul Eroilor Focșani Sud.

Statuia Victoriei de la Tisita a fost construită la inițiativa directorului ziarului “Curentul”, Pamfil Seicaru. Monumentul a fost inaugurat în septembrie 1934 în prezenta unor personalitati precum Regele Carol al II-lea, maresalul Alexandru Averescu si mitropolitul Moldovei.

Statuia a fost realizată de marele sculptor Oscar Han și are înălțimea de 2,50 m. Pentru lucrarea sa, pe care a donat-o judeţului, sculptorul a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Mărăşeşti.

Monumentul ne prezintă statuia unei femei cu veşmânt drapat, ţinând în cele două mâini sabia ridicată deasupra capului, gata oricând să lovească în vrăjmaşii care i-ar ataca ţara. Personajul respectiv simbolizează, în realitate, patria şi victoria repurtată în Războiul de Reîntregire. 

Statuia turnată în bronz, înaltă de 2.50 metri, se înalţă maiestuos pe un soclu din beton placat cu piatră. Soclul cu înălţimea de 5,30 metri se prezintă sub forma unui trunchi de piramidă, pe care, în partea superioară, s-a amplasat o placă de marmură pe care s-a inscripţionat deviza “Pe aici nu se trece!”. 

În jurul monumentului s-a amenajat un spaţiu dalat cu plăci din piatră la care se accede pe trepte din beton placate cu piatră”, potrivit istoricului vrâncean Lelia Pavel.

În spatele monumentului, pe parapetul din beton placat cu aceleaşi dale din piatră, se află montate două plăci cu următoarele inscripţii: „De dincolo de viaţă fulgeră porunca lor. Iubirea de patrie”,  cuvintele regelui Carol al II-lea, iar pe cea de a doua s-au înscris cuvintele lui Pamfil Şeicaru “Umbrelor sacre închinarea noastră”. În spate şi pe laterale, monumentul este încadrat de piloni paralelipipedici din beton, placaţi cu piatră, prinşi între ei cu lanţuri din fier.

Photo Gallery

Alte sugestii

Mausoleul Eroilor din Soveja

Mausoleu

Mausoleul Eroilor de la Mărăști

Mausoleu

Mausoleul Eroilor de la Mărășești

Mausoleu

Mausoleul Eroilor Focșani

Mausoleu