Schitul Muntioru

Schitul Muntioru


Address

Comuna Andreiașu de Jos, România

Despre

Schitul Muntioru este un schit ortodox aflat la altitudinea de 1.300 de metri, in Poiana Muntioru, la aproximativ sapte kilometri de localitatea Vintileasca, in judetul Vrancea.
 
Pentru a ajunge la acest schit, din Ramnicu Sarat se merge spre localitatea Buda, dupa care se trece prin localitatile Jitia, Vintileasca si Neculele. Din ultimul sat, pana la schit, se urca pe un drum forestier, pe valea parului Stejic. Poiana Muntioru este rezervatie naturala protejata inca din anul 2005. 

Mai mult, rezervatia Muntioru face parte din Reteaua Ecologica Locala pentru Protectia Carnivorelor. Biserica schitului este inchinata Schimbarii la Fata. 

Schitul Muntioru – Schimbarea la Fata

Schitul Muntioru a fost intemeiat in anul 1999, de catre parintele protosinghel Macarie Besliu, din obstea Manastirii Poiana Marului, ajutat si de alti monahi din obste. Manastirea Poiana Marului se afla la mica distanta de Schitul Muntioru.

Aceasta manastire a fost construita in anul 1730, de catre Sfantul Cuvios Vasile de la Poiana Marului, praznuit de Biserica Ortodoxa in data de 25 aprilie. Muntele numit odinioara “Monteoru”, adica “muntele de aur”, pentru zacamintele de aur ce s-au extras din acest loc, se afla la granita dintre Moldova si Muntenia. Se spune ca acest schit a fost construit in urma unei dorinte pe care Sfantul Voievod Stefan cel Mare a lasat-o prin testament.

Traditia consemneaza dorinta Sfantului Stefan cel Mare de a zidi o manastire in poiana Monteoru, spre slava lui Dumnezeu, ca insemn de granita. Din pricina deselor razboaie pentru apararea tarii si a credintei stramosesti, acest lucru nu a mai putut fi dus la indeplinire. Biserica schitului, inchinata Schimbarii la Fata, a fost sfintita in data de 2 septembrie 2001, de catre fostul Episcop al Eparhiei Buzaului si Vrancei, Epifanie Norocel, insotit de slujitori de la centrul eparhial si de la bisericile din zona.

Mai tarziu, in data de 6 august 2013, tot pe platoul Muntelui Monteoru – Muntioru, acelasi episcop a sfintit un paraclis inchinat Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, ctitorit tot de parintele Macarie. La ambele slujbe de sfintire au participat mii de credinciosi veniti din Vrancea, Buzau si Covasna, judete care se gasesc de-o parte si de alta a acestui munte. Intre timp, in jurul bisericii s-au construit un arhondaric si o trapeza, intr-o cladire lunga de treizeci de metri si lata de saisprezece metri, o casa arhiereasca, staretia si o clopotnita ce adaposteste doua clopote.

Pentru hrana monahilor si a pelerinilor, in apropierea schitului s-au amenajat doua lacuri cu peste.

Sursa text: crestinortodox.ro
Sursa video (youtube): Radu Iftinoiu
Sursă poze: https://www.facebook.com/schitulmuntioru/

Photo Gallery

Video

Alte sugestii

Mănăstirea Trotușanu

Mănăstire

Mănăstirea Mușunoaiele

Mănăstire

Mănăstirea Recea

Mănăstire

Mănăstirea Brazi

Mănăstire

Mănăstirea Rogozu

Mănăstire